Επιδότηση μέχρι 500 χιλ. ευρώ στο νέο «εξοικονομώ» για μικρομεσαίες επιχειρήσεις

Η αγορά της εξοικονόμησης ενέργειας θα αναπτυχθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια. Πέραν του «εξοικονόμηση κατ΄οίκον» που βρίσκεται σε εξέλιξη, σχεδιάζουμε και άλλα προγράμματα, όπως π.χ. την επιδότηση μέχρι 500 χιλ. ευρώ της ενεργειακής αναβάθμισης μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Με την επισήμανση αυτή αναφέρθηκε ο γενικός γραμματέας του ΥΠΕΝ Μιχάλης Βερροιόπουλος στο χθεσινό συνέδριο του ΣΕΒ στο νέο πρόγραμμα με τίτλο «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜΜΕ» που ετοιμάζεται να θέσει σε εφαρμογή το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης των διαδικασιών αιτήσεων και ένταξης των δικαιούχων στο «εξοικονόμηση κατ΄οίκον ΙΙ», που ήδη «τρέχει» για τους ιδιοκτήτες κατοικιών.

Το πρόγραμμα «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜΜΕ», με προϋπολογισμό 64,06 εκατ. ευρώ, που θα καλύψει χιλιάδες μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις περιλαμβάνεται στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης Ενεργειακής Απόδοσης (ΕΣΔΕΑ), που εγκρίθηκε από το ΥΠΕΝ και δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως ( ΦΕΚ τεύχος Β΄ αρ.1001/18).

Το «εξοικονομώ για ΜΜΕ» όπως αντίστοιχα το «εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ», το οποίο αφορά ιδιωτικές κατοικίες προβλέπει την επιδότηση μίας σειράς δράσεων αναβάθμισης, οι οποίες θα έχουν ως στόχο τη μείωση του ενεργειακού κόστους. Επίσης οι διαδικασίες υπαγωγής στο πρόγραμμα θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής αίτησης και με την υποβολή ολοκληρωμένου φακέλου δικαιολογητικών. Πράγμα που σημαίνει ότι θα έχει και στο νέο πρόγραμμα καθοριστικό ρόλο η έγκαιρη και σωστή προετοιμασία των δικαιούχων.

Παράλληλα οι δράσεις του νέου προγράμματος δεν περιορίζονται μόνο σε εργασίες θερμικής θωράκισης του κελύφους του κτιρίου ή εγκατάστασης πιο αποδοτικών συστημάτων ψύξης – θέρμανσης, αλλά και σε παρεμβάσεις βελτίωσης της απόδοσης της ίδιας της παραγωγικής διαδικασίας της επιχείρησης.

Το νέο πρόγραμμα

Σύμφωνα με την απόφαση του ΥΠΕΝ το πρόγραμμα με τίτλο «Βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των ΜΜΕ» με χρονοδιάγραμμα έναρξης και υλοποίησης εντός του 2018 αφορά στην παροχή οικονομικών κινήτρων για την ενίσχυση πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων με σκοπό τη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης και μείωσης της συνολικής κατανάλωσης ενέργειας.

Η δράση απευθύνεται σε πολύ μικρές, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις από όλους τους κλάδους μεταποίησης και βιοτεχνίας, εμπορίου, υπηρεσιών, τουρισμού και ναυτιλίας, ενώ η εφαρμογή του προγράμματος θα γίνει σε εθνικό επίπεδο.

Οι δράσεις

Οι δράσεις που καλύπτει το νέο πρόγραμμα και θα είναι και οι επιδοτούμενες επιλέξιμες εργασίες αφορούν σε:

  • Παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος: θερμομόνωση, κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης.
  • Αναβάθμιση εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων και συστημάτων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Αναβάθμιση συστημάτων παραγωγής και διανομής θερμικής ενέργειας τόσο για χρήση ψύξης/θέρμανσης χώρων όσο και στη παραγωγική διαδικασία. (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.α.).
  • Αναβάθμιση ή και ένταξη νέων υλικών και εξοπλισμού για τη μείωση των απωλειών ενέργειας.
  • Αναβάθμιση εξοπλισμού φωτισμού.
  • Εγκατάσταση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας.
  • Ενεργειακές επιθεωρήσεις ή και ενεργειακοί έλεγχοι πριν και μετά για την εκτίμηση του ενεργειακού αποτελέσματος.
  • Πιστοποίηση συστήματος ενεργειακής διαχείρισης σύμφωνα με το πρότυπο ISO 50001.
  • Σύμβουλος Έργου.
  • Λοιπές παρεμβάσεις όπως θα εξειδικευτούν στον οδηγό.

Από τις παρεμβάσεις εξαιρείται ο παραγωγικός εξοπλισμός.

Για κάθε μία από τις ανωτέρω παρεμβάσεις θα καθοριστούν συγκεκριμένοι στόχοι (επιθυμητά αποτελέσματα), καθώς και όρια επιλέξιμων προϋπολογισμών.

Χρηματοδότηση

Η δράση συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης (ΕΤΠΑ) και από Εθνικούς Πόρους, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα, Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) 2014-2020. Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 64,06 εκατ. € και η συνολική δημόσια δαπάνη ανέρχεται σε 32,3 εκατ. €.

Επιβλέπουσα Αρχή του νέου προγράμματος είναι το ΥΠΕΝ και Φορέας Υλοποίησης η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠΑνΕΚ.

Πηγή: energypress