Εξοικονομώ για Επιχειρήσεις: Ωφελούμενοι & Επιδοτούμενες Παρεμβάσεις
Σε τροχιά υλοποίησης μπαίνει το Εξοικονομώ για 9.700 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις με τις σχετικές προσκλήσεις να αναμένεται να εκδοθούν μέσα στο επόμενο διάστημα με πόρους ύψους 450 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Όπως είχε γράψει το Insider.gr η κυβέρνηση καταβάλει προσπάθειες να επισπεύσει την προκήρυξη των προγραμμάτων εξοικονόμησης υπό την πίεση της ενεργειακής κρίσης και της υψηλής προτεραιότητας που δίνει η Κομισιόν σε έργα ενεργειακής Αναβάθμισης.
Το πρόγραμμα όπως και το αντίστοιχο «Εξοικονομώ» για τα νοικοκυριά εντάσσονται στο Σχέδιο Ανάκαμψης Ελλάδα 2.0.τα οποίο θα χρηματοδοτήσει ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 12,7 δις ευρώ, ποσόν που θα κληθούν να μοχλεύσουν οι τράπεζες για έργα που εμπίπτουν σε πέντε επιλέξιμους τομείς: Πράσινη Μετάβαση, Ψηφιοποίηση, Έρευνα και Ανάπτυξη, Εξωστρέφεια – Εξαγωγές και Αύξηση Μέσου Μεγέθους Επιχειρήσεων.
Η πλατφόρμα αναμένεται να λειτουργήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το πρόγραμμα θα καλύπτει ενεργειακές αναβαθμίσεις κτιρίων, ενεργειακή αναβάθμιση παραγωγικών διαδικασιών, συστήματα ανάκτησης θερμότητας στο πλαίσιο παραγωγικών διαδικασιών, εγκατάσταση «έξυπνων» ενεργειακών συστημάτων, ηλεκτρικά οχήματα διανομής κλπ. Δικαίωμα για επιδότηση θα έχουν μικρές και μεγάλες επιχειρήσεις όπως είναι φούρνοι, ζαχαροπλαστεία, μικροβιοτέχνες αλλά και μεγαλύτεροι καταναλωτές ενώ στόχος είναι η υλοποίηση των συγκεκριμένων επενδύσεων να ολοκληρωθεί έως τις 31 Δεκεμβρίου 2025.
Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται
Μέσω του νέου προγράμματος θα λάβουν χρηματοδοτική στήριξη ιδιωτικές εταιρείες για ενεργειακά αποδοτικές ανακαινίσεις των κτιρίων και των διαδικασιών τους και στο πλαίσιο αυτό προβλέπονται α) ανακαινίσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή και τον δευτερογενή τομέα για μεσαίες, μεγάλες και πολύ μεγάλες επιχειρήσεις και β) εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού σε πολύ μικρές επιχειρήσεις.
Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, μέσω της εγκατάστασης ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή, την αποθήκευση, τη διανομή προϊόντων, καθώς και τη λειτουργία των εταιρειών, το μέτρο αυτό συμβάλλει στην αύξηση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων και των διαδικασιών τους σύμφωνα με τους στόχους που καθορίζονται στο ΕΣΚ και τη στρατηγική για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Οι παρεμβάσεις που επιδοτούνται αφορούν στην εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού και συστημάτων για την εξοικονόμηση ενέργειας στην παραγωγή (π.χ. εξοπλισμός και συστήματα παραγωγής ζεστού νερού/ατμού, εξοπλισμός ανάκτησης απορριπτόμενης θερμότητας κ.ά.), στην αποθήκευση, στη διανομή προϊόντων, καθώς και στη λειτουργία των εταιρειών (π.χ. αναβάθμιση συστήματος φωτισμού, εσωτερικών ηλεκτρικών εγκαταστάσεων κ.ά.).
Όπως συνέβη και με τις κατοικίες επιδοτούνται παρεμβάσεις στο κτιριακό κέλυφος (θερμομόνωση, ενεργειακά κουφώματα/υαλοπίνακες, συστήματα σκίασης) αλλά και η κατασκευή φωτοβολταϊκών με σκοπό την αυτοκατανάλωση και τη μείωση του ενεργειακού κόστους.
Σημειώνεται ότι προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το μέτρο συμμορφώνεται με την τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της αρχής της «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης» (2021/C 58/01), τα κριτήρια επιλεξιμότητας που περιέχονται στους όρους αναφοράς των προσκλήσεων 10152/21 ADD 1 12 ECOMP 1A EL υποβολής προτάσεων για έργα αποκλείουν τον ακόλουθο κατάλογο δραστηριοτήτων: α) δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένης της μεταγενέστερης χρήσης, β) δραστηριότητες στο πλαίσιο του συστήματος εμπορίας δικαιωμάτων εκπομπών της ΕΕ (ΣΕΔΕ) για την επίτευξη προβλεπόμενων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που δεν είναι χαμηλότερες από τους σχετικούς δείκτες αναφοράς, γ) δραστηριότητες που σχετίζονται με χώρους υγειονομικής ταφής αποβλήτων, αποτεφρωτήρες και μονάδες μηχανικής–βιολογικής επεξεργασίας και iδ) δραστηριότητες κατά τις οποίες η μακροπρόθεσμη διάθεση αποβλήτων μπορεί να βλάψει το περιβάλλον. Βάσει των όρων αναφοράς απαιτείται επιπλέον να επιλέγονται μόνο οι δραστηριότητες που συμμορφώνονται με τη σχετική ενωσιακή και εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία.
Η επένδυση θα συμμορφώνεται επίσης με την τεχνική καθοδήγηση σχετικά με την εφαρμογή της αρχής «μη πρόκλησης σημαντικής βλάβης», όσον αφορά τις αρχές της κυκλικής οικονομίας για την ανακύκλωση των αποβλήτων κατασκευών και σύμφωνα με την οδηγία για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων (2010/31/ΕΕ).
Πηγή: B2green